четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВирусна инфекция отключва хронична уртикария

Вирусна инфекция отключва хронична уртикария

Не всеки обрив е алергия, казва д-р Веселин Матеев от Александровска болница. Повечето му пациенти идват с обриви, сърбежи, отоци или кашлица. Много кожни и дихателни болести приличат на алергичните по симптоми. Автоимунно заболяване или паразити също се проявяват външно с обриви или копривна треска. Уртикариалният обрив наподобява този при алергия към храни.

Някои пациенти са с хронична кашлица и чувство на задух, затова мислят, че имат астма, а може да е от сърдечно заболяване – обяснява д-р Матеев. В много случаи е трудно да се намери точната причина за симптомите. Първо се правят кожни тестове за алергията, изследване за налични специфични към даден алерген имуноглобулини. Понякога се налага да се направи биопсия от болестно променени тъкани. Микробиологичното изследване показва дали има бактерии и какви са те – стафилококи, стрептококи. Най-чести алергени са полените, от битовите – акарите.

Как да разберем към кои храни сме алергични?

Дори при реакции към храни пак се тества кожата

необясним сърбеж и обрив причиниКъм дразнителя се произвеждат определен тип антитела – имуноглобулин Е. Те се фиксират върху мастоцитните клетки, които пък са разположени най-гъсто в бариерните тъкани – кожа и лигавица. Алергенът се разнася чрез кръвообращението, достига ги и се свързва с тях. Получава се комплекс от клетки – отгоре алерген, в средата антитяло, а отдолу мастоцит, който е клетка – резервоар на химични вещества, които участват в алергичното възпаление. Основното е хистаминът. Отделянето му може да отключи уртикарии – защото разширява кръвоносните съдове, и диарии – понеже се свиват тънките черва.

Вирусите също могат да предизвикат състояние, наподобяващо алергия, разказва д-р Матеев. В някои случаи то се проявява с обриви върху кожата. Вирусът атакува невроните, които оформят сетивните клетки. Те се възпаляват и отделят невромедиатори – тахикинини, които директно разширяват кръвоносните съдове и ги кара да отделят хистамин. Той заедно с тахикинините предизвикват уртикарии и отоци. Лошото за пациента в случая е, че двете вещества взаимно се стимулират към повече отделяне и така се получава самоподдържащ се порочен кръг. Веднъж активиран от вирусната инфекция, процесът може да продължи дълго време и да бъде причина за хронична уртикария. По време на грипната епидемия например пациентка от Перник пристигнала по спешност с висока температура, болки в гърлото, уртикариални обриви и отоци по устните и клепачите. Кръвните тестове не открили белези на инфекция. В носоглътката нямало патогенни микроорганизми, затова д-р Матеев приел, че става дума за вирусна инфекция.

Хистамин – кога и защо се стига до хистаминова непоносимост

Полените в града са по-агресивни за алергии

Дали съвременният начин на живот и химията, с която контактуваме, са причина за увеличаване на алергиите? Според учените замърсената околна среда е основна причина за повишаването. Виновни са газовете, отделяни от автомобилите, повечето от които в България са на преклонна възраст и без газкатализатори. „Полени в селски и градски условия, снимани с микроскоп, изглеждат различно. Тези от растения в екологично чиста среда са без замърсявания, докато по полени от града ясно личат прах, частици от недоизгоряло дизелово гориво и структурни промени, причинени от азотни окиси и серни окиси.

Сенна хрема или обикновен ринит?

Да вземем за пример серния диоксид. Когато той влезе в контакт с вода, се образува химически активна серниста киселина, разкрива част от причините за повишената алергизираща сила на полените докторът. Градските полени са по-агресивни и затова хората в големи населени места боледуват по-често от алергия към полени, отколкото тези на село.

Индустриално обработените храни, които все повече се отдалечават от традиционните естествени, също са предизвикателство за организма. Те са манипулирани с консерванти, стабилизатори и оцветители. Ако сравним цвета на прясно изцеден портокалов сок с този от кутия, веднага се вижда, че фабричният е с по-ярък цвят. Оцветителите могат да предизвикат реакция, наподобяваща алергичната, казва д-р Матеев.

Стабилизаторите (емулгатори) пък се слагали, за да не се разслояват отделните съставки. В организма обаче може да въздействат така, че в резултат да се отдели веществото хистамин, същото, което се отделя и в края на алергичната реакция предизвикана от алергени. В такива случаи може да се получи остра уртикария и до 15 минути.

Лечението с антихистамини и имунотерапия

За ръста на този вид заболявания има и „хигиенна теория“. В развитите страни хората боледуват по-рядко от инфекциозни болести. Имунната им система не е толкова „заета“, както в развиващите се страни. Затова пък започва да реагира по друг начин – с алергии. Някои от тях като сенната хрема се развиват направо епидемично сред младите. Протича със зачервяване и дразнене в очите, сълзене, многократно кихане, водниста хрема и запушване на носа. При по-тежките случаи са възможни пристъп на кашлица, „свирене“ на гърдите, затруднено издишване. Обикновено пристъпите започват внезапно. Критичните периоди са различни според видовете полени.

Лечението е по две линии. От една страна, се изписват антихистаминови препарати. Съвременните могат да се вземат дълго. Наскоро завърши мащабно клинично проучване в Западна Европа, което категорично доказа, че някои от препаратите може да се ползват 18 месеца без риск за пациента, уверява специалистът. Друг вариант е имунотерапията при хора с астма, хрема или конюнктивит. Алергенът, обработен по подходящ начин, се въвежда в организма по схема от 3 до 5 г. Така организмът постепенно развива толерантност към него и спира да го приема като „агресор“. Особено при децата е важно да бъдат лекувани още в най-ранните фази на алергичната болест.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -