петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПрицелна терапия удължава три пъти живота на болни от рак на белия...

Прицелна терапия удължава три пъти живота на болни от рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е едно от най-често срещаните онкологични заболявания, което се открива най-често в напреднал стадий. Причината е, че липсват характерни симптоми, няма и надежден, ефективен метод за ранен скрининг. Лечението на този вид тумори напредна много през последните десетилетия, появиха се нови медикаменти, които съществено удължават живота на болните. Таргетните терапии се отличават с висока ефективност, макар и само при част от пациентите с рак на белия дроб.

Д-р Марко Прокопович е един от водещите специалисти в Европа по лечение на рака на белия дроб. Завършил е вътрешна медицина и пулмология. От 2008 г. работи в клиниката по респираторни болести „Йордановац“ към Университетски медицински център в Загреб. Специализирал е в Националния център за изследване на рака в Бетесда, САЩ. Участва в над десет международни проучвания на рака на белия дроб, ХОББ и пулмонална хипертенсия, част от които се извършват и в клиниката „Йордановац“.

Д-р Прокопович, ракът на белия дроб често се открива късно. Какво сочат вашите наблюдения?

рак на белия дробТака е за съжаление. Повечето пациенти, които идват при мен, са в последните два стадия 3 и 4. Това са 70% от всички пациенти, които лекувам, а прогнозите за тях са лоши.

За късното откриване има няколко проблема – пациентите нямат никакви симптоми в началните стадии. Тогава, когато туморът може успешно да се оперира и лекува, той не боли.

Вярно ли е, че повечето пациенти са пушачи?

Поне 70% от пациентите с рак на белия дроб в Хърватия са пушачи. Към цигарите са пристрастени доста голям дял от населението – над 40%. За останалите 30% от заболелите рисковият фактор също е пушенето, но те са пасивни.

Има и доста хора, които са имали контакт с азбест. Материалът се среща в корабостроителниците. Освен рак на белия дроб, той предизвиква и рак на плеврата. Ранните стадии се откриват инцидентно – например човекът отива по друг повод при лекаря и той му назначава рентгенова снимка.

Операцията при рак на белия дроб – какво да очакваме

Рентгеновата снимка достатъчна ли е за поставяне на диагнозата в ранен стадий?

Тя е само началото. Прави се и компютърен томограф, но за да започне каквото и да е лечение, трябва да има потвърдена хистологична диагноза. Обичаен метод за изясняване на точния вид тумор е фибробронхоскопията. При нея с гъвкава тръбичка се стига до мястото, където е лезията и се взема проба от клетките. Прилага се при 85-90% от пациентите.

Преди да се назначи оперативно лечение, се прави и още едно изследване – с ПЕТ скенер (позитронно-емисионен томограф – бел. авт.). Целта е да се установи дали има разсейки.

Предлага ли се хирургия в напреднали стадии, когато има разсейки?

Ако се е стигнало до разсейки, например в мозъка, обикновено става дума за 4-ти последен стадий на болестта. Тогава по правило операцията се изключва, но ако метастазата в мозъка е само една, може да се пристъпи към премахването й с класическа неврохирургия, или да се приложи лъчетерапия с гаманож. Имаме такава апаратура в Загреб. Ако в белия дроб лезията е само една, тя също се изрязва и после се назначава химиотерапия. Но ако метастазите са повече, не прилагаме хирургия.

Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест

Вие сте пулмолог, но лекувате рак на белия дроб. Възможно ли е това в Хърватия?

Лекарствата за тумори на белия дроб в Хърватия се назначават от пулмолози. 80% от всички онкопациенти се лекуват от такива специалисти. В страната има и химиотерапевти, но те са малко и главно в столицата Загреб.

В онкологията непрекъснато се появяват нови медикаменти. Как подобряват те лечението на рака?

имунотерапия химиотерапияПреди 20 г. нямаше почти никакви медикаменти. Сега благодарение на химиотерапията преживяемостта се увеличи три пъти. Вече говорим за прицелна (таргет) терапия – това са умни лекарства, които са персонализирани, зависят от индивидуалните особености на тумора. Това не са стандартните хапчета за химиотерапия.

Новите умни лекарства имат много малко странични ефекти. Такъв медикамент е например ерлотиниб, който е регистриран както в Хърватия, така и в България, и се използва с успех при пациенти с рак на белия дроб. Прицелната терапия обаче не е подходящи за всеки пациент, а само за тези, които имат определен рецептор, върху който лекарството въздейства. Биопсията изяснява дали той е налице. Откриват се все повече такива рецептори и се предполага, че в бъдеще много хора ще могат да се възползват от прицелните терапии.

Компютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Има ли видове рак на белия дроб, които не са добре изучени?

Всъщност ние знаем много малко за този вид тумори, това е проблемът. Водим хистологичната им квалификация според стандартите на Световната здравна организация. Има девет основни групи, а всяка от тях има по пет подгрупи. Съществуват почти 40 вида рак на белия дроб, затова не можем да кажем, че знаем достатъчно за този вид тумори. В България най-често срещан е плоскоклетъчният рак, който е туморът на пушачите.

Има ли единни стандарти за лечение?

лекарска комисияВ Хърватия използваме насоки за лечение – гайдлайнс, които са написани скоро – преди година съгласно най-добрите европейски практики. За нашата болница Университетски медицински център в Загреб е по-лесно да изберем терапия, защото при нас се лекуват 60% от всички пациенти с рак на белия дроб в страната. Има определена схема за терапията, но има и свобода за лекаря. Основните лекарства за химиотерапия, които се използват, са на основата на платина. Може да се комбинират 3-4 лекарства. Протоколите ни за лечение позволяват да се избира.

В България има пациенти, които се недоволни от предложената терапия, но не могат да отидат „на частно“ у нас, затова се налага да пътуват в чужбина. Как е в Хърватия?

В Хърватия имаме частни болници, но те не се занимават с онкология. Това не е печеливша дейност, а и правителството плаща за лечението на пациентите с рак.

Може ли човек сам да си купи лекарства за рак?

При нас беше възможно пациентът да си купи сам лекарството и да отиде в държавна болница. Но после се опитваха да си получат парите за медикаменти от касата. Нямаха успех. От касата им отговоряха, че държавата осигурява безплатни медикаменти за всички по определен ред. В нашата болница обаче не работим по този начин, понеже не всички лекарства се реимбурсират, а не искаме да ощетяваме пациентите. Има обаче болници, които действат по този начин.

Чака ли се за лъчелечение в Хърватия? 

Средно се чака по 6 седмици, освен ако случаят не е спешен. Тогава не се чака. Но апаратите за лъчелечение не достигат и в Хърватия.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -