четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаРазстройствата на съня са 85 заболявания

Разстройствата на съня са 85 заболявания

Актуализирана на 19 юни 2018 г.

Често пъти причината за нарушен сън остава неразпозната и нелекувана, като се прибягва единствено до симптоматично третиране на дневните последствия. Ето защо е важно пациентите сами да могат да разпознаят най-характерните симптоми на нарушен сън и да се консултират своевременно с правилния специалист. Съвременната класификация на разстройствата на съня обхваща 85 различни заболявания, разпределени в осем групи.

Най-честите и най-значими групи при разстройствата на съня

1. Безсънието или инсомнията се дефинира като оплакване от некачествен сън, което се изразява в трудно заспиване, трудно поддържане на съня или твърде ранно събуждане сутрин. Симптомите трябва да са налице въпреки осигурени благоприятни условия за сън и да водят до дневни последствия като сънливост, умора, раздразнителност, главоболие и др. При терапията на безсънието е важно да се установи дали става дума за първично нарушение, или за симптом на друго заболяване, да се отстранят причините (ако са налични) и да се проведе когнитивно-поведенческа терапия, която се смята за най-ефективна и с най-дълготраен ефект. Сънотворните лекарства трябва да се прилагат внимателно, за ограничен период от време и под лекарски контрол за избягване на привикването.

2. Дихателните нарушения по време на сън, с основен представител обструктивната сънна апнея, са сред най-честите заболявания на съня. Въпреки че темата е доста популярна през последните години, това заболяване си остава огромен проблем за нашето общество. Често пъти през деня може да видим спящи шофьори зад воланите на спрели превозни средства. Изключително опасно е това да се случи по време на движение. За разлика от шофирането след употреба на алкохол при заспиване зад волана водачът няма никакви реакции и често става причина за тежки пътнотранспортни произшествия.

Прекомерната дневна сънливост при сънната апнея се дължи на натрупан в резултат на заболяването дългогодишен сънен дефицит. Заедно с това се проявяват и някои чисто медицински проблеми – упорита на лечение артериална хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, захарен диабет, често нощно уриниране и т.н. Терапията при това заболяване се провежда с индивидуални апаратчета за подаване на въздух, а ефектът е поразителен -сънят става пълноценен, дневната сънливост изчезва, елиминират се рисковете за здравето и живота на пациента.

Още: Ароматерапия действа срещу депресия и безсъние

Сок от вишни се бори успешно с безсънието

Светлината от джиесеми и лаптопи причинява безсъние

3. Други чести нарушения са парасомниите

Това са нежелани явления и преживявания по време на сън. Към тази група принадлежат сомнамбулизмът (ходене по време на сън) и нощните страхове. Основното при тези нарушения е непълното събуждане – мозъкът е частично в будно състояние и е способен да извършна сложни и продължителни двигателни действия, но същевременно е в не-РЕМ съня и не може да осъзнае и поеме отговорност за извършването на тези действия. Сомнамбулизмът се среща най-често при деца на около 12-годишна възраст, но е възможно да се наблюдава и при възрастни.

сомнамбулизъм ходене насънЕпизодите започват с частично събуждане, сядане в леглото и може да кулминират в сложни действия като излизане извън стаята, хранене, извършване на стандартни рутинни действия и т.н. По време на тези епизоди събуждането е доста трудно, а ако бъде осъществено, човекът е объркан и без спомен за случилото се. В 80% от случаите може да бъде открит втори член на фамилията, който е засегнат от тази парасомния. Прогнозата е добра и лечение в повечето случаи не се налага. Избягване на недоспиването и стреса намаляват честотата на епизодите. Важно е да се осигури безопасна среда за сън, за да се намали рискът от самонараняване.

Нощните страхове се наблюдават предимно при деца и се характеризират с внезапен писък, сядане в леглото, изпотяване, ускорен пулс, учестено дишане, зачервяване на кожата. Това е отличителна черта от кошмарите, при които събуждането става по време на РЕМ фазата на съня и не се придружава с обърканост и амнезия.

Говоренето по време на сън, по-рано причислявано към парасомниите, сега се смята за вариант на нормата. Това е състояние, при което спящият изговаря отделни думи или цели изречения, без да има съзнание и спомен за случилото се. Може да се наблюдава във всяка фаза на съня. В повърхностните стадии думите са по-разбираеми, групирани във фрази или цели изречения. Възможно е дори водене на краткотраен разговор със спящия.

По време на дълбоката фаза на не-РЕМ съня говоренето най-често се състои само в изричането на отделни неразбираеми звуци. Доста по-рядко то е свързано със сънуването (РЕМ стадий). Провокиращи фактори за възникването му са повишеното ниво на стрес, недоспиването, фебрилни състояния и др. Говоренето на сън се наблюдава при над 50% от децата, като с нарастване на възрастта честотата му намалява. Смята се, че като самостоятелен симптом няма медицинско значение и не налага терапия.

4. Друга голяма категория са двигателните нарушения

По определение това са прости, стереотипни движения, които се наблюдават по време на сън и нарушават неговото качество. Представители на тази група са синдромът на неспокойните крака, периодичните движения на крайниците и бруксизмът. Синдромът на неспокойните крака се среща при около 5% от населението.

Може да е първично нарушение или да възникне на базата на бременност, анемия, проблеми с бъбречната функция и др. Това е клинична диагноза и се поставя единствено според оплакванията, а именно – парене, мравучкане или болки най-често в областта на прасците, които принуждават пациентите да движат или масажират непрестанно краката си. Симптомите показват денонощна ритмика и са най-силно изразени вечер преди лягане. В тежките случаи пациентите прекарват нощта в непрестанни движения и опити да облекчат състоянието си. Заболяването може да е мъчително и да доведе до сериозни последствия върху качеството на съня и психиката.

Периодичните движения на крайниците от своя страна са полисомнографска диагноза, което означава, че се поставя единствено въз основа на нощно изследване на съня. Това е състояние, при което спящият организъм извършва периодични краткотрайни стереотипни движения, свързани с краткотрайни и неосъзнати събуждания

Макар и по-рядко, това нарушение също може да доведе до изразена дневна сънливост. За щастие и при двете заболявания медицината разполага с изключително ефективни фармакологични средства за лечение.

Бруксизмът представлява скърцане със зъби по време на сън. Неговото клинично значение е свързано с опасността от ускорено износване на зъбните повърхности. В тези случаи се препоръчва ползването на специални силиконови приспособления за устата.

5. Циркадните нарушения на съня

Те представляват варианти на нормата или патологични отклонения във функцията на биологичния ни часовник. Вероятно повечето хора са забелязали, че сме по-трудоспособни и ефективни в определена част от денонощието. Въз основа на това се разделяме на чучулиги (сутрешен хронотип) и сови или нощни птици (вечерен хронотип). „Чучулигите“ предпочитат ранното лягане и при тях успиването сутрин е почти невъзможно. Обратно на тях „нощните птици“ се чувстват най-ефективни вечер, лягат си късно и предпочитат да поспят повече сутрин.

При някои патологични състояния фазите на съня са изместени значително напред или назад в денонощието и това създава затруднения в социалното и професионалното адаптиране. Съществуват случаи, при които заспиването не може да настъпи по-рано от 4,00 – 5,00 ч, а събуждането не по-рано от 11,00- 12,00 ч. Лесно е да се досетим, че подобен човек не би могъл да изпълнява служебни ангажименти със стандартно работно време.

Пример за изкуствено предизвикано нарушение в циркадните ритми е работата на нощни смени. Налични са множество доказателства, че това е изключително вредно за здравето. Нормално ние сме дневни организми и генетично е заложено да сме в състояние на покой през тъмната част от денонощието. Не е възможно да постигнем пълно обръщане на ритъма, освен ако не сме изцяло изолирани от околния свят. В стандартни условия това е практически невъзможно. Най-вредни за организма са бързото редуване на дневни и нощни смени.

Д-р Петър Петров, Лаборатория за изследване на съня към Военномедицинска академия – София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -