четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКолко често се прави контролен преглед след рак на дебелото черво,...

Колко често се прави контролен преглед след рак на дебелото черво, I стадий?

Честотата на контролните прегледи след операция от рак на дебелото черво зависи от стадия на тумора. Същото се отнася и за периодите от време – интервали, през които трябва да се прави нова колоноскопия. При първи стадий става дума за ранна форма на тумора с много добри изгледи за пълно излекуване.

Към момента на операцията туморът още не се е разпрострял извън стената на дебелото черво, а съседните лимфни възли са свободни от туморни клетки. В тези случаи не е необходимо да се ходи много често на контролен преглед. По правило лекарят препоръчва колоноскопия веднъж на 5 г.

По-интензивни трябва да са контролните прегледи, ако туморът е бил отстранен по време на колоноскопията. Например ако при отстраняване на полипи впоследствие се установи, че е имало и тумор в ранен стадий. Първата контрола трябва да е след 6 месеца, а втората – след още 2 г. Има и други изключения, които налагат по-интензивни грижи – например ако се е наложило туморът да бъде срязан по време на операцията, или пък ако при последващото мискроскопско изследване на възела се установи, че раковите клетки показват висока активност за размножаване. Всичко това не променя добрите изгледи за пациенти, при които е установен рак в първи стадий. Точно затова те трябва да спазват стриктно предписанията на лекуващите лекари.

Консултант д-р Йорг Цорн

Свързани теми: Газове и лесна умора са сред ранните признаци на рака на дебелото черво

Колоноскопията открива рака на дебелото черво

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -