петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВаксина се бори с тумори по нов начин - спира им кислорода

Ваксина се бори с тумори по нов начин – спира им кислорода

Нова ДНК-ваксина TEM1 -TT, представена от Университета на Пенсилвания, дава обещаващи резултати за нов подход в битката с рака. Препаратът действа не върху раковите клетки, а върху кръвоносните съдове, по които те се разпространяват в организма. Паралелно с това ваксината стимулира по-добър имунен отговор.

Разработката е дело на екип, ръководен от Андреа Фачабене. Новият медикамент действа върху клетките, които носят на повърхността си протеина TEM1 (тумор-ендотелен маркер 1). TEM1 активно се отделя в туморните тъкани, но в здравите тъкани почти не се среща. Това прави ваксината ефективна и безопасна.

Тя се свързва с TEM1 и потиска образуването на кръвоносни съдове в тумора, като по този начин им отрязва притока на кислород и хранителни вещества до туморното образувание. По този начин то спира да расте. До момента ефективността на ваксината е проверена върху мишки с три вида рак – на гърдата, на дебелото черво и на маточната шийка.

При всички гризачи се наблюдавало забавено развитие на тумора, като нови съдове не се образували. Важно е още, че не са наблюдавани странични ефекти. Учените вярват, че в бъдеще тази ваксина ще може да се използва още за профилактика на тумори и в комбинация с химиотерапия и лъчетерапия. Предстои скоро да започнат клинични изпитвания върху хора.

Източник: Ремедиум

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -