четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините за хроничната дисбактериоза?

Какви са причините за хроничната дисбактериоза?

Дисбактериозата или дисбиозата, представлява състояние с нарушен микробен баланс в организма, казва д-р Владимир Коцев, гастроентеролог във ВМА. Смята се за нормално протичащо явление, което отшумява при възстановяване защитните сили на тялото. Когато говорим за дисбиоза, обикновено става дума за нарушения в микрофлората на храносмилателния тракт.

Дисбактериозата е свързана с чревни заболявания

Храносмилателната дисбактериоза е свързана с различни чревни заболявания, най-често възпалителни. Бактериите, които населяват храносмилателния тракт, са изключително важни за извършване на множество процеси и функции, тъй като пълното разграждане и усвояване на хранителните вещества е възможно само при наличие на достатъчния им брой. Много голям е приносът им за имунологичните реакции, защитавайки тялото от развитието на патогенни микроорганизми.

Когато балансът в количеството им е нарушен, може да настъпи свръхрастеж на дадена колония или обратното – напълно да изчезне. Това от своя страна довежда до смущения в чревния тракт – коремни болки, запек, диария, гадене, подуване и хронична умора. Дисбактериозата не се развива при здрави хора и появата и е сигнал за здравословни проблеми.

Поводите за развитието на дисбактериоза могат да бъдат най-различни, но обикновено става дума за неконтролирана употреба на антибиотици, болести на храносмилателната система (неязвена диспепсия, язвена болест, възпалителни заболявания на червата, хроничен панкреатит, болести на черния дроб), ендокринни заболявания (захарен диабет), хирургични интервенции на стомаха и червата, хранителни смущения (недоимъчно или нерационално хранене, недостатъчни количества растителни храни и млечни продукти), инфекциозни заболявания, химиотерапия, хормонотерапия, лъчетерапия и понижен имунитет.

Съществена роля играят и социалните фактори – физическото и психическото претоварване, неправилното хранене, недостигът на витамини. Дисбактериозата в червата се характеризира с появата на вредни бактерии и гъбички. Същевременно намалява количеството на полезни микроорганизми, което води и до влошаване на храносмилателните процеси. Ако не се проведе правилно и своевременно лечение, заболяването се задълбочава.

Дългият период на дисбиозата и нейното нелекуване може да доведе до нарушение в абсорбцията на витамини, минерали, мазнини и други компоненти на храната. Дисбактериозата на червата е микробиологично понятие, което характеризира нарушенията в съотношението на представителите на чревната флора. Това на практика не е диагноза, а симптом, съпътстващ някаква болест, или проблем в работата на организма.

Дисбактериозата се установява в повечето случаи чрез анализ на оплакванията на пациентите (нередовно изхождане, болки и дискомфорт в стомаха, метеоризъм, непоносимост към определени продукти, кожни прояви на алергия и др.) и на микробиологичното изследване на екскрементите, което показва измененията в съотношението на полезните и вредните бактерии. Диагноза се поставя след провеждане на изследвания и консултация със специалист гастроентеролог. Лечението е индивидуално и се съблюдава от лекар.

Свързани теми: Настроението зависи от бактерии в червата

Причината за пърхота е… в стомаха

Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Предишна публикация
Следваща публикация
Свързани публикации

1 коментар

  1. От 1980 г. голям интерес предизвиква хроничната умора, която е квалифицирана като отделно заболяване.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -