четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо постоянно ми се стича секрет в гърлото?

Защо постоянно ми се стича секрет в гърлото?

Този проблем се дължи на хронична хипертрофична хрема, най-често причинена от нелекувана алергия. Много пъти съм чувал в отговор: но аз нямам хрема, нищо не ми изтича от носа. В случая симптомът носен секрет се бърка със заболяването хрема. Когато носната лигавица е възпалена от риновируси, които са причинители на острата хрема, секрецията изтича навън.

Вирусите парализират движението на носните реснички, които направляват слузта към гърлото, и започва обилна секреция, която изтича навън. При остър пристъп на алергична хрема картината със секрецията е подобна. При хронична хипертрофична хрема носната лигавица надебелява, слузните жлези стават много, произвеждат по-голямо количество слуз.

Когато сме били човекоподобни маймуни (ако теорията на Дарвин е вярна), при наведена глава напред и надолу секретът е изтичал навън. При изправен стоеж секретът по силата на гравитацията отива към гърлото. Когато количеството му е нормално, не го усещаме. Ако количеството е голямо, се получава проблемът със стичането на секрет в гърлото.

Хипертрофия на носната лигавица се получава при злоупотреба с носни капки, при някои хипотензивни средства, при противозачатъчни средства и др. Но главната причина за това често срещано заболяване е алергията. Затова системното й лечение подобрява състоянието на пациентите.

При изгаряне на носната лигавица с електрокалтер, с радиочестотен ток, с лазер проходимостта на носа се подобрява, но с временен ефект. Изгарянето не лекува алергията, а само разширява носната кухина. Затова тази манипулация влиза в схемата на лечението на хроничната хипертрофична хрема, но не е основно лечебно средство.

Проф. Георги Едрев

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
От какво може да е болка в областта под очите?
Защо няма облекчение, когато при хрема духам носа си?
Защо расте третата сливица при децата
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -