четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеРазгадаха тайната на женското дълголетие

Разгадаха тайната на женското дълголетие

Учени от САЩ разгадаха тайната на женското дълголетие. По-възрастните жени трябва да консумират редовно плодове и зеленчуци, както и да поддържат активен физически режим. Само така може се гарантира, че ще живеят по-дълго.

Младежите непрекъснато обсъждат колко важно е да се ядат растителни храни и да се правят упражнения редовно. Също важи в не по-малка степен за жените над 70 г., пише списанието на Американското дружество по гериатрия.

Учените установили, че за най-верните привърженици на здравословното хранене и физическата активност има вероятнос да живеят с 5 г. повече от по-малко стриктните в това отношение свои връстници. Достатъчно е да се спазва прстото правило – на ден да се приемат пет порции плодове и зеленчуци (една шепа = една порция). Дори в развитите страни обаче хората ядат средно по три порции на ден.

Учени от университетите в Мичиган и „Джон Хопкинс“ прегледали здравните досиета на 713 жени на възраст от 70 до 79 години. При всички дами са измерени нивата на групата на растителните пигменти каротеноиди в кръвта. Когато попаднат в човешкото тяло, те се превръщат в антиоксиданти (напр. бета-каротин). Този показател отчита колко плодове и зеленчуци са приели жените.

Нивото на физическа активност пък е установено с помощта на въпросник. Жените описали колко време прекарват в извършване на различни дейности. Така след това учените изчислили изгорените калории. Накрая се опитали да установят връзката между храната, физическото натоварване и продължителността на живота.

В рамките на пет години 11.5% от жените починали. При останалите нивото на каротеноидите в кръвта било 12% по-високо. Те прекарвали два пъти по-дълго време с физически дейности. В най-активната група шансовете за допълнителни 5 г. на живот нараснал с 71%.

Свързани теми: Отменят индекса на телесната маса, важна е талията

Причината за пърхота е… в стомаха

Преяждането крие риск от възпаление в стомаха

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -