сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЗелен чай подобрява паметта на мъжете

Зелен чай подобрява паметта на мъжете

Обикновеният зелен чай може съществено да подобри качеството на паметта и възприятията на мъжете, съобщава научното списание European Journal of Clinical Nutrition. Качествата на напитката били тествани върху 12 здрави доброволци. Мъжете били разделени на две групи. Първата пила напитка с екстракт от зелен чай, а втората група служела за контрол. Използваният екстракт бил равен на 1-2 чаши зелен чай.

След това анализирали качествата на мозъка на доброволците с помощта на скенер. Това ставало в момент, когато им дали да изпълняват задачи, свързани с паметта. Първата група, пила чай, показала повишена активност в дорсолатералната предфронтална кора, която е важна за работната памет, необходима за фокусирането на вниманието и решаване на работни задачи.

Според учените тайната на положителния ефект върху паметта се крие в полифенолите в чая като галат епигалокатехин. Той забавя унищожаването на невроните, свързани с предаването на допамина и адреналина. Освен това не се образуват сенилни отлагания, които пречат на възприятието, обяснява Щефан Боргвард от университетската болница в Базел.

Свързани теми:

Екстракт от зелен чай бори рака на кожата

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -