петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСпасиха бременна с кървене в мозъка, оцеля и бебето

Спасиха бременна с кървене в мозъка, оцеля и бебето

Бременна жена в четвърти месец с опасност за живота поради кървяща артерио-венозна малформация в мозъка бе спасена от екип инвазивни кардиолози и неврохирурзи от болница „Токуда“. Мултидисциплинарният екип приложи сложна ендоваскуларна (вътресъдова безкръвна) техника без отваряне на черепа и запечата кървящата структура със специално високотехнологично лепило.

28-годишната жена постъпва по спешност в японската болница на 16 август в ранният следобед след поредица от епилептични припадъци и непосредствен риск за както за нея, така и за бебето. Последвалите спешни изследвания и скенер на мозъка показват кървяща вродена малформация. Проблемната зона се оказва разположена на изключително труднодостъпно място, което не позволява отворена хирургия поради високия риск от усложнение и засягане на важни центрове на централната нервна система. Отворената операция щеше да наложи прекъсване на бременността, затова е избран авангардният подход.

„Процедурата беше много сложна поради техическите предизвикателства да се достига до увредения участък дълбоко в мозъка и заради високия риск от инсулт“, разказва д-р Славомир Кондов , началник на отделението по неврохиругия в „Токуда“. Допълнително предизивикателство беше и грижата за бебето на бременната млада жена, което трябваше да бъде предпазване от постоянното рентгеново облъчване необходимо за процедурата .

„Наистина сме щастливи, че успяхме да спасим живота на тази млада жена и не само това, но запазихме живота и на нейната рожба, което при отворена операция вероятно не би било оцеляло“ допълва доц. Иво Петров, началник на клиниката по кардиология и ангиология и национален косултант по инвазивна кардиология. В момента пациентката и бебето й са вън от опасност за живота. Бременната се възстановява под грижите на лекарите в неврохиругията.

СНИМКА: ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -