четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПсориазис при децата възниква и след ангина

Псориазис при децата възниква и след ангина

  • Автоимунното заболяване протича с ускорено възпроизводство на кожните клетки
  • Често се комбинира с кръвно, диабет или подагра
  • Сярна минерална вода носи облекчение

Псориазисът обхваща между 3 и 10% от хората и затова се смята, че е най-често срещаното кожно заболяване. Най-голям е броят на засегнатите от него в северна Европа, скандинавските страни и Северна Америка. Изключение правят ескимосите, при които вероятно липсва генетична предразположеност, която да е причина за появата му.

Автоимунен процес ускорява деленето на кожните клетки

Макар че все още не е известна причината за формирането му, през последните години случаите на псориазис зачестяват, заявява д-р Валентина Брощилова от Клиниката по кожни болести в УМБАЛ „Александровска“. Става дума за автоимунно възпалително заболяване с ускорено възпроизводство на клетките на кожата, което води до повишаване на тяхната обмяна. Ако нормалният епидермис формира клетките си за 28 дни, то при псориазиса това се случва за 4-5 дни, т.е. периодът, в който те трябва да се образуват, узреят и отделят от кожата е 6 пъти по-кратък и това е големият проблем. Не се образува нормална кожна структура, а на места се формират зачервени уплътнения, които образуват отслояващи се люспи, от които пациентът се чувства дискомфортно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
ОКТОМВРИ: Инфекции, хормони и татуировки отключват псориазиса
Псориазисът повишава риска от диабет
Биологични продукти дават надежда за псориазиса
Какви са страничните ефекти от кортизоновите препарати?

Причини за заболяването

Псориазисът може да бъде отключен във всички възрасти, а факторите са различни. Доказано е, че приемът на някои лекарствени продукти против високо кръвно и малария или регулиращи настроението медикаменти (литиеви соли в психиатрията) могат да предизвикат псориазис. Стресовите ситуации, инфекциите, промените в средата, водещи до емоционални неразположения, също могат да бъдат причини за псориазис. Псориазисът е фамилен – почти във всяко поколение има човек, който е засегнат от него. Съществуват и спекулации, че може да бъде отключен от различни ваксини.

Много често кожното заболяване не настъпва само, а в комбинация с различни заболявания като хипертония, неинсулинозависим диабет, подагра, затлъстяване. Най-съвременните теории го включват в групата на системните обменни заболявания. Веднъж диагностицирана и излекувана болестта, винаги съществува риск да се получат рецидиви. Зоните, които почти винаги се обхващат са лактите, колената и скалпът на главата, а също може да обхване и кожата по цялото тяло. При последния вариант на заболяването лечението невинаги е успешно. „В последните няколко години науката направи голям скок, защото създаде имунобиологични средства, които повлияват интимния механизъм на заболяването. Това са нови лекарствени средства, които са ефективни и обещаващи, но все още с неясен спектър на безопасност“, допълва д-р Брощилова.

Статистиката сочи, че при около 8-10% от хората, псориазисът е придружен и от артрит-псориатичен артрит. Този тип заболяване протича тежко, със силни болки и различни деформации, като не се изключва и обездвижване на засегнатата част. Лечението му е агресивно, обикновено със системни средства. Кожният тип псориазис при децата обикновено възниква след ангина на гърлото. Появяват се малки петънца под формата на капчици по цялата кожа. Често при пациентите с псориазис са засегнати и нокътните плочки. Белезите по ноктите са лесно различими – „мазни“ белезникави петънца върху нокътната структура, липса на проксимална нокътна гънка (кожичката, която се изрязва при маникюр), точковидни вдлъбвания върху нокътната повърхност. Понякога ноктите може да бъдат напълно деструктирани – нито гладки, нито лъскави, задебелени, приличащи на обхванати от гъбична инфекция.

Една от тежките форми на псориазиса е неговата гнойна форма, при която се образуват гнойни пъпки по дланите и ходилата, а в някои случаи и по цялото тяло. Затова се смята, че последният случай на заболяването е животозастрашаващ и изисква много прецизно и стриктно лечение.

Лечение

В медицината няма специални изследвания, с които да се установи болестта, тъй като има достатъчно признаци, по които да се постави диагнозата. Това, което може да се направи е биопсия на болната кожа. Допълнително могат да се направят и кръвни проби във връзка с високото кръвно налягане, холестерола и кръвната захар, за да се установи евентуално наличие на придружаващо го заболяване. И двата вида псориазис – обикновен и гноен, могат да засегнат по-големи или по-малки участъци на кожата. Ако при по-малките петънца се прилага локална терапия, то при по-големите лечението изисква различни подходи: лекарства през устата, фототерапия – лечение с ултравиолетови бета-лъчи.

Пациентите се чувстват най-добре през лятото на морето, където може да се съчетаят благоприятният ефект на морските соли, слънчевите лъчи и въздухът. Комбинацията от трите фактора се нарича аерохелиотерапия, която за първи път у нас е въведена още в средата на миналия век. След нея обикновено страдащите влизат в много дълги ремисии – кожните промени се изчистват напълно и пациентите са свободни от заболяване за дълго време. Витамин Д влиза в локалите форми за лечение, но за да има по-голям ефект, трябва да се съчетава със слънцето. Интересно е, че приеман през устата, витаминът губи действието си върху заболялата кожа. В различните възрасти лечението протича по различен начин. При децата може да се използва ултравиолетово бета-лъчение, докато при по-възрастните се прибягва и до лекарства през устата, тъй като обикновено те вече имат зад гърба си натрупан „стаж“ на болестта.

Благоприятно за кожата на болните е действието на минералната вода. У нас най-добрите курорти с минерална вода за лечение на псориазис са с. Ягода, Старозагорско и с. Марикостиново, Благоевградско, а за псориатичен артрит са полезни всички води, съдържащи сяра. Псориазисът се влошава през пролетта и есента, тогава, когато се променя климaтът и се появяват алергиите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -