четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак ни разболява стресът

Как ни разболява стресът

Всекидневният стрес може да ни докара хронична умора, депресия или дори болки в гърлото, разкрива неврологът д-р Георги Ангов от Александровска болница. При смяната на сезони, особено пролетта и есента, много хора се оплакват от умора, която ги съпровожда през целия ден. Съобщават за раздразнителност, лошо настроение, проблеми със съня или неясни болки в ставите и мускулите. Рядко хората с такива симптоми търсят помощ от лекар, но ако те не минават за няколко дни, трябва да се допитаме до специалист.

Промените във времето влияят на нервната система

умора отпадналост анемияПонякога истинската причина се открива трудно. Възможно е някои хора да проявяват чувствителност към честите промени в атмосферното налягане и температурите, казва д-р Ангов. Това се наблюдава най-вече хората с хронични заболявания и малките деца.

Промените в налягането изостря по-осезаемо оплакванията при неврологични заболявания. Болни от мигрена споделят че пристъпите зачестяват или се обострят. Може да се влоши също и състоянието на хора с депресии или тревожност.

Неврологът обаче не препоръчва хората сами да си поставя диагноза, а да питат лекаря. Това е така, защото при такива оплаквания трябва да се проверят и изключат много други заболявания на сърдечносъдовата система, кръвта, обяснява д-р Ангов. Само доктор може да оцени как е общото физическо здраве. Може да бъдат открити психични смущения или хронична умора.

Главоболието може да е и от промяната във времето

Неврозата може да е признак за други заболявания

Основна причина за нея е стресът, който се повтаря всеки ден. Това е малко спорен термин, който не се приема от всички медицински специалисти. Това е умора, която не отминава с почивка. Човек се чувства отпаднал, не му се работи. След нормален сън не е отпочинал и неголеми физически усилия водят до отпадналост. Под тези симптоми могат да се крият и заболявания на нервната система, допълва д-р Ангов.

Често се говори невроза, но тя може да е признак за различни заболявания. Означава функционални разстройства на нервната система, без да са налице психични отклонения като халюцинации или илюзии. За диагнозата специалистите използват по-точни понятия като синдром на генерализирана тревожност, депресия или паническо разстройство.

Стресът може да докара депресия

заседнал животНапрегнатият начин на живот нерядко е причина за депресията. Тя се проявява със загуба на енергия и увереност в себе си, понижено настроение, обяснява неврологът. Има и тревожно-депресивно разстройство. Друга форма на неврозата е паническо разстройство. Това са кризи, които са по-краткотрайни – по 20 мин. Страхът връхлита внезапно, но се появяват и псевдо-телесни симптоми. Появяват се сърцебиене, задух, топли и студени вълни. При доста хора в такъв момент се появяват и фобии.

Стресът променя биохимията в мозъка, обяснява д-р Ангов. Намалява концентрацията на серотонин – хормонът на щастието. Когато той се изчерпа, се появяват тревожни и панически атаки. Лекуваме тези състояния с антидепресанти, понеже не можем да отстраним причината – гневния шеф или стреса в работата, казва д-р Ангов. Медикаментите възстановяват нарушената биохимия в организма. Хората се притесняват да потърсят специалист, защото смятали, че е несериозно да отидат на лекар с подобни оплаквания. Отлага ли се лечението, се стига и до реални физически проблеми – появяват се хипертония и диабет.

Паническа атака – може да се научим да овладяваме пристъпите

Продължителният стрес води и до срив на имунната система

Може да се прояви в чести настинки и болно гърло. От надбъбречната кора се отделя хормонът кортизол. Той потиска имунитета и това може да се прояви по много начини.

Не искам да звучи пресилено, но много злокачествени заболявания се проявяват точно тогава, споделя впечатления д-р Ангов. Стресът е опасен и трябва да се пазим от него. Усети ли, че нещата излизат извън баланс, човек трябва да се насочи към невролог или психиатър. Само така могат да се избегнат усложненията – т.нар. соматизация.

Спортът е най-ценният естествен антидепресант. Научно доказано е, че той повишава нивата на серотонин, което е от голяма полза за по-тревожните хора. Важно е храненето да е балансирано – с риба и зеленчуци, а също и да се спи достатъчно.

По думите на лекаря все още се срещат предразсъдъци, че ако пиеш антидепресанти, значи си луд. В западните страни те масово се използват, но у нас не са така разпространени като употреба. Тези медикаменти не водят до зависимост. Понякога имат странични ефекти, но само при 3-4% от болните. Ако медикаментът даде странични ефекти, имало десетки варианти, с които да го заменят.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Специалистите обясняват, че самото заболяване се нарича фибромиалгия. Експертът професор Рашо Рашков разкрива, че стресът буквално срива имунитета на хората и може да отключи цял куп заболявания, които до тогава са били спящи .

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -