четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИнхалация с билки и настойка с лук гонят настинката

Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката

Един човек прекарва в живота си между 200 и 300 настинки, казват експерти, цитирани от немското сп. „Щерн“. Имунната ни система не е в състояние да се научи веднъж завинаги как да се справя с причинителите. Това е така поради три причини. Първо – има стотици различни вируси, които предизвикват настинка. Второ – те постоянно мутират. И трето – много вируси успяват да надхитрят имунната ни система.

Въпреки че симптомите на настинката много си приличат – хрема, отпадналост, кашлица, те са предизвикани от поне 200 различни вируса. Нашите отбранителни сили тъкмо са си изработили тактика срещу един от тях и вече се е появил друг. Организмът ни се нуждае от известно време, за да се справи с новия микроб. Обикновено това трае между 3 и 7 дни. Поради същата причина – многообразието на вирусите, не може да бъде създадена ваксина срещу настинка. Препарати има само срещу най-разпространените и опасни грипни вируси. Те обаче не ни гарантират, че няма изобщо да се разболеем, а само, че сме защитени срещу най-страшните причинители.

Дори когато имуннните ни клетки вече са „запомнили“ как изглежда един вирус, който отключва настинка, това ни гарантира само отчасти защита срещу нова зараза с него. Причинителят успява да се промени поне дотолкова, че да излъже стражите в организма – белите кръвни телца. Те идентифицират вируса по външната му обвивка. Ако той е променил вида си, имунната система не е в състояние да установи, че това е стар познат, и го третира като нов.

Не само вирусите на настинките, но и грипните се променят непрекъснато. Те са по-опасни за човека, защото може да предизвикат тежки усложнения – пневмонии, белодробна недостатъчност. Затова мутациите им се следят внимателно от вирусолози на Световната здравна организация. Лаборатории в целия свят контролират как изглеждат актуалните вируси и подават тази информация за създаването на нова подходяща ваксина всяка година.

Причинителите на настинката са майстори на триковете. Риновирусите например успяват да измамят целенасочено защитните сили на организма, като ги манипулират на клетъчно ниво. Много са „хитростите“, с които те си служат, за да не могат белите кръвни телца да запомнят как изглежда обвивката им. Така за съжаление при всеки нов контакт с причинителите на хремата те се възприемат от организма като „нов“ микроб и ние пак боледуваме.

Жегите през лятото също изтощават организма, макар че тогава грипни вируси няма. Затова пък други групи като ентеровирусите намират добри условия за развитие и разпространение – главно чрез замърсени ръце и предмети. Както студеното и мокро време през късната есен и зимата, така и продължителното печене на слънце през лятото, силното потене, постоянната смяна на горещо и хладно, ако климатикът е настроен прекалено силно, изтощават имунната система. Вирусите обичат освен това местата, където хората се събират на големи тълпи и са близо един до друг – на плажа, откритите сцени, в автобуса или влака.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ?

Срещу вирусите на настинката помагат само медикаменти за облекчаване на симптомите – обезболяващи и противотемпературни, капки за течащия нос и сиропи или пастили за кашлицата. В началото, когато усетим, че се разболяваме, можем да си помогнем и с редица изпитани домашни рецепти. Инхалацията е метод, познат още на нашите баби. Към горещата вода се добавя лайка или етерични масла като мента и евкалипт, главата се покрива с кърпа и вдишваме от парата, внимавайки да не се изгорим. Алергичните към тези масла може да сложат само малко сол – морска или готварска, във водата. Учените потвърждават, че инхалацията овлажнява дихателните пътища, пише сп. „Апотекер умшау“. Лайката действа противовъзпалително и успокоява лигавицата. Етеричните масла пък втечняват секретите и улесняват извеждането им навън. Специалните инхалатори от аптеката имат предимството, че парата е с подходяща температура и струята попада директно в носа и сливиците.

Мляко с мед е друго популярно домашно средство за успокояване на кашлицата. Топлата напитка облекчава сухата кашлица, причинена от зачервеното гърло, казва д-р Гудрун Абуши, общопрактикуващ лекар от Мюнхен. Млякото успокоява раздразнената лигавица, медът също потиска рефлекса за кашляне.

Израелско проучване, публикувано в сп. „Педиатрикс“, сочи, че малки деца, които получавали по една лъжица мед с евкалиптово или цитрусово масло, страдали по-рядко от дразнеща кашлица в сравнение с друга група, получила само пласебо (безвреден препарат без активна съставка). Ако на някого млякото не му понася, може да хапне лъжица мед и да я остави бавно да се разтвори в устата. Д-р Абуши препоръчва още една рецепта – топъл къпинов сок с мед. Според лекарката той също успокоява лигавицата в областта на сливиците.

В Германия е популярна и друга домашна терапия – компрес около гърлото с намачкани сварени картофи. Смята се, че те облекчават болките, отпускат схващанията и помагат срещу кашлицата. Как го правят немците? Картофите се варят и после се намачкват. След това кашата – внимание, температурата трябва да е умерена и поносима! – се слага върху ленена кърпа и тя се поставя на гърлото, гърдите или гърба, където остава, докато изстине. Картофите отдават бавно топлината си и така стимулират кръвообращението в кожата, коментира д-р Абуши, която е специализирала природолечение.

Според нея обаче срещу кашлицата са по-ефективни сиропи с мащерка или бръшлян, както и медикаменти с ацетилцистеин, които стимулират отхрачването. Във всички случаи е много важно да се пият много течности – най-добре вода или неподсладени билкови чайове.

Настойката от лук е една от най-старите рецепти. Съставките на зеленчука помагат при кашлица с храчки, обяснява лекарката. Една глава лук се нарязва на ситно и се вари с мед или захар. Оставя се да престои малко, прецежда се през тензух и се пие като чай. Облекчение при кашлицата носят и бабините билкови чайове – мащерка, анасон или иглика. Билки като ружа, теснолистен живовляк, бръшлян и слез също се използват за тази цел. Билковите чайове могат да подпомогнат лечението при настинка, макар че по-ефективни са сиропите от аптеката, които съдържат концентриран извлек от различни билки, казва д-р Лотар Шмитдил от Мюнхен. Той препоръчва да се пита в аптеката кои растения са най-подходящи за конкретния вид кашлица. Домашните средства са доказали, че помагат в редица случаи. Продължи ли кашлицата повече от три дни, или пък ако е съпроводена от температура, непременно трябва да се потърси лекар.

Свързани теми: „Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

Пет съвета как да се пазим от грипа

Вредни ли са антибиотиците?

Терапия с минерали помага на децата при изгаряне и настинка

Свързани публикации

2 коментара

  1. Аз имам един такъв въпрос: може ли да се направи следното сравнение между поемане на билка (примерно 20 г.), при една и съща концентрация (запарена в литър вода) под формата на чай за пиене и инхалаторен разтвор да дишане: колко 5 минутни инхалации се равняват на цялото количество (1 литър), ако е изпито като чай?

  2. Не е напразно това, че два от най-пикантните зеленчука чесънът и лукът се наричат още природни антибиотици. Те са известни с това, че притежават мощна сила срещу вирусите и болестотворните бактерии. Ето защо може редовно да ги срещнем в различните народни рецепти против настинка, кашлица или грип. Имам въпрос относно инхалацията с лук и чесън!Водата която трябва да налеем студена или гореща трябва да бъде?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -