четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

– Д-р Ралчева, сега е сезонът на вирусите, а децата най-често боледуват. Майките понякога провеждат домашно лечение при първите симптоми – сирпочета за температура, кашлица и т.н. Кога трябва да се иде на лекар, кога антибиотикът е неизбежен?

– При първите симптоми, майката може да започне симптоматично лечение, което включва витамини, таблетки за смучене при по-големите деца, гаргара, инхалации, да впръска физиологичен разтвор в нослето на детето. Може да даде и билков сироп за кашлица, ако няма възможност веднага да го заведе на лекар. Но ако за два, до три дни симптомите не отзвучават, а напротив се задълбочават и прибавят нови, задължително е да посети педиатър, особено ако кашлицата се засилва, защото причините за нея могат да бъдат различни. Кашлицата е симптом на различни заболявания – ларингит, бронхит, пневмония, астма, коклюш, чуждо тяло, туберкулоза. Както казахме, самолечението във всички случаи е опасно, но особено, когато става въпрос за детското здраве. За това най-добрия съвет, който можем да дадем е консултацията с лекар при първите симптоми, за да не се стига до усложнения.

– Как вирусите атакуват детския организъм?

– Атакувайки детския организъм, вирусите могат да причинят ринит (хрема), конюнктивит (възпаление на лигавицата на очите), отит (възпаление на лигавицата на ушите), бронхит, пневмония и дори менингит.

– Пневмонията е един от най-големите страхове на майките. Как се стига до това усложнение?

Пневмонията е възпалително заболяване на белия дроб и засяга терминалните бронхеоли и алвеолите. Причиняват се от вируси, бактерии или гъбички. Заразяването става по въздушно капков път. Майките с основание се притесняват от него, тъй като това е сериозно заболяване и може да протече леко, но е възможно да причини и сериозни усложнения, дори смърт. Усложненията може да са плеврални изливи, абсцеси, емпием, дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. В зависимост от вида на причинителя и от възрастта на детето често се налага болнично лечение.

Какви видове пневмонии има – вирусни, бактериални? Кои са типичните им симптоми?

Пневмониите биват вирусни, бактериални и смесени. В началото, заболяването започва като общо неразположение с кашлица, хрема, липса на апетит, температура, но състоянието на детето бързо се влошава, кашлицата се задълбочава, става мъчителна, влажна. Може да се прибави и спазъм – свиркащо дишане. Задължително е детето да се прегледа от лекар и по негова преценка, може да се приеме в болница при необходимост.

След острата фаза на пневмонията, какъв режим трябва да спазват децата?

– Пневмонията е тежко заболяване и затова е необходимо детето да остане вкъщи поне десет дни. През това време не бива да посещава детско заведение. Необходимо е да се извежда на разходки и да спазва правилен, хигиенно-диетичен режим, да няма тежки физически натоварвания.

– Има ли спад на пневмониите след въвеждането на ваксината за пневмококи преди 2 г.?

– След 2010 г. започна прилагането на ваксина срещу пневмококовите инфекции и настъпи значителен спад на пневмониите, отитите и менингитите. Децата, родени, преди 2010-а година и ненавършили пет годишна възраст, обаче не са защитени от пневмококите. Ако родителите искат да ги предпазят от тези заболявания, могат да ги имунизират. Поставят се две ваксини, с разстояние между двете апликации два месеца. Във всички случаи обаче е важно да напомним отново: Хората не бива да подценяват вирусните инфекции през есенно-зимния сезон, които могат да доведат до развитието на бронхит и пневмония. Да не провеждат самолечение, а да се консултират с педиатър.

Д-р Татяна Ралчева е педиатър в многопрофилна болница „Софиямед“.

Свързани теми: Как да лекуваме детския бронхит?

Протеините са най-важни за детския имунитет

Шуслерови соли облекчават имунизацията на бебето

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -