петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеШироко използвано вещество в храните вреди на черния дроб

Широко използвано вещество в храните вреди на черния дроб

Почти всеки човек в наши дни приема всекидневно от веществото глутамат, при това без да знае. Тое широко използвано в хранителната индустрия, макар че от научните среди често се чуват възражения срещу него. С основание, казва сега международен екип от учени (Япония, САЩ и Италия), цитирани от сайта Netdoktor.de.

Те направили проучване с лабораторни мишки. При тях глутаматът оказал негативно въздействие върху здравето им. Причината веществото да се използва толкова много, е, че то лъже сетивата, дава им усещане за храната, че е „вкусна“. Не е нито сладко, нито горчиво или кисело, а някак си по-особен. Само че вече се трупат доста подозрения, че редовната употреба на глутамат провокира заболявания като наднормено тегло, диабет, алцхаймер, паркинсон и дори множествена склероза.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Чипс, кафе и консерви в списък на вредни за либидото храни 
Кои храни провокират сърцебиене?
Не яжте късно вечер, в 2 ч през нощта е пикът за синтеза на мазнините

В първия експеримент с мишки им бил инжектиран глутамат веднага след раждането. След това тъкани от тялото им били изследвани пет пъти за 1 г. Пробите били сравнени с тези от контролна група, която не получила глутамат. Проучването показало, че мишките, които приели от веществото, имали по-често симптоми на неалкохолен стеатозен хепатит – възпаление на черния дроб. Освен това те развивали по-често метаболитен синдром, наднормено тегло, нарушения в нивата на мазнините и холестерола, хипертония или повишена кръвна захар. Синдромът е важен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Второто проучване показало, че дори бедна на калории диета не намалила наднорменото тегло и стеатозния хепатит при мишките, приемали глутамат. Тя може само да забави хода на болестта. Резултатите на мишките не могат директно да се прехвърлят на човека. Въпреки това учените са убедени, че подобрителят на вкуса вреди и на неговото здраве. Особено азиатците са засегнати, защото веществото се използва често в тяхната кухня. Проучвания на популацията в Китай показват ясна зависимост между глутамат, наднорменото тегло, диабета и метаболитния синдром.

Въпреки това здравните служби в Европа заявяват, че той е безопасен, стига да не се надвишава количеството от 10 грама на 1 кг телесно тегло. Глутаматът се среща предимно в полуфабрикатите и готовите ястия. Има го и в някои естествени продукти като говеждо, сиренето пармезан и граха, а в незначителни количества дори в доматите и майчиното мляко.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -