четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСок от сурови картофи успокоява язвата

Сок от сурови картофи успокоява язвата

Есента отключва характерните за сезона болести – на първо място събужда язвите, гастритите и колитите. Язвата е нарушение на целостта, дефект на лигавицата. Може да е на стомаха или на дванадесетопръстника. Болката се появява, когато в тази рана попадне солна киселина, която нормално се отделя в стомаха. Може обаче да има и язва, без да се  усеща болка, но може да е само гастрит и да има болки.

Друго неприятно оплакване са киселините по хранопровода. Най-често усещането се дължи на връщане на стомашно съдържимо от стомаха обратно към хранопровода. Язвите може да са придружени с болки и повишена киселинност, но могат да протичат безсимптомно, докато не предизвикат кръвоизлив. Умните хора не чакат усложнения, започват навреме с профилактика. Препоръките, за които ще стане дума след малко, освен че помагат стомахът ни да е здрав, са от съществено значение за имунната устойчивост през зимата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Къпините са балсам за стомаха, полезни са и при диабет
Скоро ще лекуват язва с морска вода
Проблеми със стомаха или малокръвие – езикът говори
АВГУСТ: Какво разкриват основните елементи на кръвта

Прополис срещу болката при язва, пази и от грип

На първо място от лесните средства е пчелният клей. Нарязват се 30 г прополис, известен и като пчелен клей, и се разтваря в 95% етилов алкохол (спирт). Пълното разтваряне става за седем дни, но ако се налага, може да се използва от първия ден. Дозата за възрастни е 3 пъти дневно по 20-30 капки в супена лъжица вода, за деца по 1-2 капки на прием за всяка година живот. Така например 5-годишно дете ще пие 3 пъти дневно по 5-10 капки. Така както полепва по лъжицата, клеевата тинктура полепва по лигавицата на стомаха, изолира я от дразнещото действие на солната киселина. Освен това има добро спазмолитично действие подобно на бусколизин или но-шпа, отслабва спазмите и това е един от механизмите, по който успокоява болките.

Прополисът съдържа анестезин подпомага образуването на гранулации и запълване на язвения дефект (ако има такъв). Не на последно място пчелният клей регулира работата на задстомашната жлеза и подпомага храносмилането. Споменатото средство за лекуване на язви е полезно още при гастрит и колит и заема челно място в имунопрофилактиката, респективно за защитата от банални простуди и грип.

Билки при язва свалят напрежението

Веднага до прополисовия разтвор е редно да наредим успокоителните и антистресови средства, защото често язвите и гастритите са последица от стрес, напрежение и прекомерно натоварване с работа. Ще помогне една чудесна билкова комбинация от стръкове жълт кантарион, стрък комунига, стрък риган, шишарки хмел, листа от мента, лавандулов цвят и корен от лавандула.

Билките се смесват в равни части, например по 50 г, и се разбъркват добре. 2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода 10 минути и чаят се прецежда. Изпива се на 3-4 порции през деня. Ако е смутен главно сънят, може да се пие от този чай само вечер, преди лягане. 2 чаени лъжички от билковата смес се запарват в чаша вряла вода 10 минути, чаят се прецежда и изпива топъл половин час преди лягане.

За бързо преодоляване на стомашна криза ще помогне сок от картофи. Не е приятен на вкус, но е с много бързо действие и само той е достатъчен за излизане от криза при спазване на що-годе правилно хранене. Да се изпиват по 50 мл преди всяко хранене.

Д-р Атанас Михайлов

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -